PSK kúpi časť budovy pre Warholovo múzeum a vzdá sa deviatich škôl v prírode

21.08.2004 Celý región

Kúpu časti budovy, v ktorej sídli Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, za jednu korunu pre Prešovský samosprávny kraj (PSK) odsúhlasili ...
Kúpu časti budovy, v ktorej sídli Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, za jednu korunu pre Prešovský samosprávny kraj (PSK) odsúhlasili 19. augusta poslanci krajského parlamentu v Prešove. Predávajúcim bolo mesto Medzilaborce.

PSK ako nový zriaďovateľ kultúrnej inštitúcie nemôže investovať do nevlastného majetku. Boľavými miestami je dlhoročne zatekajúca strecha na budove a potreba zriadiť novú kotolňu, aby sa znížili náklady na vykurovanie. Vďaka schválenej transakcii múzeum zostane v budove, v ktorej je od svojho založenia v septembri 1991. Mestské zastupiteľstvo schválilo už v júni t. r. predaj časti budovy pre potreby PSK.
Krajskí poslanci zároveň schválili zámenu nehnuteľnosti medzi PSK a mestom Medzilaborce. Vzdali sa telocvične a bazéna a naopak získali školskú budovu, v ktorej dnes funguje gymnázium v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Rozdiel v hodnotách prevádzaných nehnuteľnosti je vyše 1, 13 milióna korún, pričom drahšia je telocvičňa a bazén. Obe zmluvné strany si ho však finančne nevyrovnajú, ale mesto sa zaviazalo v zámennej zmluve zachovať verejnoprospešný účel zariadení. Rovnako znáša náklady súvisiace s prevodom. Zámennú zmluvu schválilo mestské zastupiteľstvo 17. júla.
Viac problémovým pri schvaľovaní bol po druhýkrát predložený návrh na vyradenie deviatich škôl v prírode (ŠvP) v správe PSK. Návrh napokon prešiel, jediným hlasujúcim proti bol najväčší kritik tohto zámeru poslanec Ján Dobrovič (ĽS - HZDS). PSK si ponechá podľa slov predsedu kraja Petra Chudíka dve najlukratívnejšie zariadenia - ŠvP Janka Jesenského v Tatranskej Lomnici a ŠvP Detský raj v Tatranskej Lesnej. Dôvodom k tomuto kroku je fakt, že od 1. 1. 2005 nebude môcť PSK ŠvP dotovať tak ako doteraz, t. j. sumou 100 korún na deň a lôžko.
(jj)
 

Vyberte región

mark